Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2009 03:38 - Цар, Морал и Генерал
Автор: delect Категория: Политика   
Прочетен: 6645 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 14.09.2009 00:49


Цар

image
"Имало едно време един принц. Той бил радостта на своя баща - Цар Борис III, и слънчицето на цял един народ. Бил едва шестгодишен, точно колкото теб, слъчице мое, когато трябвало да поеме тежестта на короната и хермелина, върху крехките си рамене. Но били размирни времена. Народите воювали по между си, и един ден войските на един лош човек навлезли в държавата на детето-Цар. За да избегне съдбата на други Царе в подобни моменти, принц Кирил - чичото на детето-Цар, заедно с помощта на други държавни мъже, уредило малкият Цар да напусне пределите на държавата. Дълги години той, заедно със своята майка прекарал в странство. Израснал с лъвовете в Африка, летял с военни изтребители в Америка, получил аристократично образование, и се запознал с доня Маргарита - за която се оженил - по бреговете на Испания... Ето! Тъкмо сега ще стигнем до двореца Враня, където е лудувал като малък..."

Бих искал да разкажа тази приказка-истина на своето шест годишно дете, когато заедно с моята любима отидем на семеен излет в някой от българските дворци. Бих искал... но в момента не бих могъл.

image
Защото за да остане блясъка на тази приказка, трябва да премълча за това, което се случи по-късно. Трябва да премълча как народът посрещна с надежда своето дете-Цар, след като той вече беше станал дядо. Дядо, който по една или друга причина за момента остава в съзнанието ни като човекът, който дойде да подреди наследството си. За момента той е Сакс-Кобург-Гота, който се съюзи с хората които го пратиха в изгнание, и тези които ни бяха поробили за пет века. Неща, които ще ми е трудно да премълча, и никога няма да преглътна.

Малко ще сменя темата, в посока която може леко да ви изненада.


Морал

ВОДИ МЕ В НЯКОЯ КВАРТАЛНА КРЪЧМА И ПОРЪЧВАЙ, ПИЙ ЗА МЕНЕ И СЕ СБИЙ ЗАРАДИ МЕНЕ!
БЯСНО КАРАЙ НА ЧЕРВЕНО, НАПРАВИ ЗА МЕНЕ НЕЩО ОТКАЧЕНО!

(Народна певица)

От началото на месеца:
Произшествия - 206, Загинали - 18
Ранени - 252, с опасност за живота - 22

(Статистика на КАТ за първите 10 дни на Септември 2009)

Мъни, мъни, мъни – животът е пари. Мъни, мъни, мъни и хубави жени.
(Народен певец)

Вяра, Надежда и Любов, които прибраха 200-те хиляди лева от „Биг Брадър-3”, са свършили парите, коментират летовници в Свети Влас. Те издават, че благоевградските гърли обитават скромна квартирка в селото за по 10 лева на легло.
(из пресата)

Спираш пак до мене – богат и готин, падам си по тебе – ти си супер!
(Народна певица)

обичам и излизам само с богати мъже, работя в стрип бар, обичам баровците които харчат кинтите си по мен, обичам гаджето си, обичам парите, обичам колата си
(22 г. българка, сайт за запознанства)

Екс-брадърката Зара призна, че продължава да е лудо влюбена в мъжа до себе си - бизнесмена Христо Сираков. Тя дори се замисляла над възможността двамата да имат и дете, но все още не е съвсем сигурна в желанието си заради голямата разлика във възрастта им - цели 29 години.
(Зара - БГ звезда)

Зара втрещила буквално гостите на светско парти миналата седмица с напомпаните си устни. Бившата брадърка била като нажилена от оси и едва си отваряла устата. Оказало се, че тя си е сложила специален разтвор в джуките, досущ като този на Мара Отварачката. Според клюкарите за това я бил накарал приятелят й Христо Сираков, който си падал особено по оралните ласки. Цената на процедурата е към 2500 лева.
(из нета)

5-годишно дете и 29-годишната му майка загинаха при взрив пред гараж в Разлог, съобщиха от благоевградската полиция. [...] Гаражът е собственост на криминално проявения разложки бизнесмен Явор Мандражиев. Той е регистриран в полицията за множество измами, рекет, незаконно преминаване на границата.
(из пресата)

Ще спра до тук, макар че мога да продължа още дълго. Но не е и нужно - последният Хъш, и неговата Ку-ку дружина чудесно възпяха епопеята от последните 20 години съвсем на скоро:
image
Когато падне нощта, излизат кухите лейки,
в лицата приличат на скръбни жалейки.
Гърдите - силиконови, краката им - шпиц,
живеят във някакъв много тъп виц.
Преспали са вече със всички модни пичове,
от толкова секс са развили яки бричове.
И са много нещастни, и умират от скука...

(Слави и Ку-ку бенд)

Тезата ми е прозаична - Чалга културата води до тотална морална катастрофа. И като казвам "Чалга културата", имам предвид точно това, а не самата музика. Не визирам дебелия чичка, който след като е въртял волана на автобус 77 цял ден, вечер си сипва ракийка вкъщи и си припява "отдолу идва варненския влак". Този същия, е израстнал под тоталната цензура на БКП, БТА, КПСС, Коминтерна и Костов. В неговата душа кълбетата канцерогенен силикон могат да възбудят само плътски страсти.

Имам обаче против това, цяло едно поколение да бъде възпитано с моралните ценности на дебилщината, която бълват телевизионните канали. Имам против това корупцията, курвите (вкл. малолетните), рекета, наркотиците, мутрите и шуробаджанащината да бъдат приети от децата ми за нещо нормално.

Това е обаче което за момента се предлага на пазара. И учителките ни любими да не се питат, защо гимназистите не разбират езика на Вазов. Ако не друго, поне едва ли трябва да обясняват за смъртта му.

Както казах, тезата ми е прозаична. Да видим какво служи за пример на тийнейджърите по другите държави.

Приказки от близо и далеч


Принцовете Уилям и Хари. Синове на престолонаследника Чарлз, и лейди Даяна, принцеса на Уелс. Внуци на Елизабет II, кралица на Великобритания, Канада, Австралия и др. малко известни държави.
Англия (държавата) полага сериозни усилия двамата калпазани (особено малкия) да се държат прилично. Не им отива на родовата линия да щракат с пръсти и да въртят телеса по махленските маси.
image
Принцеса Маделин Тереза Амели Жозевин Шведска, дукеса на Хелсингланд и Гестрикланд, за приятелите си - просто Лен, е 27 годишна блондинка и трета престолонаследничка на скандинавското кралство. Може би няма чудните трели на Ивана в гласа си, нито прелестите на Преслава, но със сигурност почитателите й са много повече от тези на Пайнер и Планета взети заедно. Освен официална страница, в интернет за нея се поддържат няколко фен-клуба, а обявения от нея годеж на 11.Август разби сърцата на голяма част от младежите (и вероятно на част от девойките) в Европа, и особено Скандинавия.

Отново на острова, отказалата се от престола (по решение на майка й) Зара Ан Елизабет Филипс. Дванадесетата поред за престола на Британия няма нищо общо със световно неизвестната си съименничка от пипирудена България.

Абе изобщо - прочетете класацията на Форбс за 20-те свободни към момента принцове и принцеси. Принцове и принцеси в които (за разлика от "Звездите" у нас) няма нищо фалшиво. Ще премина нататък.

През един слънчев ден това лято се разхождах по Гран Плас - стъргалото на "Сърцето на Европа" в кралство Белгия. Радвах се на слънцето, както и повечето туристи в Брюксел, тъй като слънцето не е чест гост по тези места. И както си блеех, се сепнах от внезапни аплодисменти. Изведнъж половината площад започна да ръкопляска. Чудех се какво става, докато не забелязах накъде са отправени погледите - към втория етаж на една от сградите. Там, на малка тераска бяха застанали принц и принцеса, прегръщаха се, и махаха на хората на площада. И така както те се прегръщаха, скоро се прегръщаха и всички двойки по площада. И което е по-интересно - по-силно се прегръщаха по-възрастните двойки.

Трябва да отбележа, че Белгия отделя в бюджета си годишна издръжка от 10 милиона евро за кралското семейство. Парите служат за поддръжка на дворците и именията на краля, които пък от своя страна са отворени почти през цялата година за посещения. Ролята на краля Алберт II в управлението на държавата е сведена до представителни функции, но за сметка на това цялата му фамилия е следена отблизо от медиите.

С това ще приключа урока по ценности, управление и аристократична мотивация. Да се върнем в България.

Не-кралство България в 21.Век

Ние не сме бедни на принцове и принцеси. Дори напротив. Имаме си Цар Симеон, вторият с това име за България. Имаме си чудесна царица - доня Маргарита Испанска. Те си имат наследници - Кардам, принц на Търново и престолонаследник. Кирил, принц на Преслав. Кубрат, принц на Панагюрище. Константин-Асен, принц на Видин. И цветето в семейството - Калина, принцеса на България, която говори български, испански, френски, английски, италиански и немски. Дори няма да споменавам внуците на детето-Цар.

Детето-Цар, за което бих искал да разказвам на моето собствено дете. Детето-Цар, принцовете на старите столици и принцесата на България. Това са личностите които бих искал да бъдат кумири, поне в детството на моите собствени наследници. Не бих имал нищо против данъците които плащам да отиват за поддръжката на дворците Враня, Кричим, Балчик и пр. Нека тези дворци се поддържат от държавния бюджет, и нека бъдат в тежест на данъкоплатците. Но нека хората които претендират, че са родени да живеят в дворци, поне през част от годината наистина да живеят в тях (и да не ламтят за нотариален акт за тях). Ще плащам поддръжката на тези сгради, ако знам, че дъщеря ми с усмивка ще напише "Разхождах се в царската градина, и видях истинска принцеса" в своето есе "Какво правих през лятната ваканция".

Но докато моралните ценности на подрастващите се определят от принцесите на силикона, користната орална любов, и късогледата меркантилност, за никого не трябва да е изненада, че българите потърсиха духовните си ценности другаде - половин век преди детето-Цар. Във времената когато 15-20 годишни младежи гонят чуждите нашественици с песен на уста:

Марш, марш,
с генерала наш
в бой да летим,
враг да победим!

(Ив. Вазов)
 
d"Elect


Тагове:   ЦАР,   морал,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Глас в пустиня
11.09.2009 05:48
цитирай
2. galinabg - Много интересен
11.09.2009 10:05
Много интересен коментар!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: delect
Категория: Политика
Прочетен: 32713
Постинги: 8
Коментари: 9
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930