Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2009 22:04 - Дрешки и парцалки
Автор: delect Категория: Политика   
Прочетен: 1202 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 13.09.2009 22:08


Настоящият текст е написан във връзка с постъпилите в медииното пространство оплаквания от школски ръководители, че наредбата за добро поведение и изискванията за приличен външен вид на учениците е непълна, неясна и пр. трудна за изпълнение.

Обръщение към г-н/г-жа Директора на което и да е училище в България


Уважаеми г-н Директор / Уважаема г-жо Директор,

въпросната наредба е едно от малкото хубави неща, което като мениджър на учебно заведение бихте могли да получите от старото правителство. В същото време е и нещо, което трябва да използвате по възможно най-уместния начин, за да привлечете повече ученици под опеката си следващата година.

Защо наредбата е толкова хубава?

Защото ВИЕ не носите отговорност за вземането на решението, докато в същото време можете да тълкувате непълнотата на наредбата по подходящ за стандартите на ВАШЕТО учебно заведение начин. С други думи ВИЕ получавате своеобразен Carte blanche от министерството да поставите на учениците подходящи правила и ограничения, като нито те, нито родителите им могат да ВИ обвинят в деспотизъм. Всяко оплакване на мениджър, че не му е съвсем ясно как точно да използва така делегирани правила, означава че мениджърът е неподходящ за тази си позиция.

Това важи както за дрехите и външния вид, така и за оценката за поведение.

Може би за първи път от години насам наистина ВИ се предоставя в ръцете възможността, да изградите правила и норми на поведение в средното образование (макар и само в повереното ВИ заведение), а ВИЕ се дърпате. Защо?! Не е ли всъщност това част от ВАШИТЕ задължения!?

На първо място, необходимостта от възстановяване на реда в училищата е очевидно - пребити и изнасилени ученици, заплашвани и пребити учители, тотален спад на общата култура, липса на респект в подрастващите и какво ли още не. Този който твърди, че външния вид на учениците е най-малкия проблем в училищата, нека излезе напред, и да каже от къде най-напред да се започне.

Повдига се и въпросът, как да бъдели третирани циганетата, които се появявали в училище с аромат не на Армани, а на близките кофи за боклук. Много просто г-н/г-жо Директор, дори твърде елементарно: Информирайте държавната агенция за закрила на детето, относно това, че родителите на цигането не му осигуряват нормални условия на съществуване. Детето отива на място, където да му осигурят елементарните условия, както и възможността наистина да получи средно образование. Трябва ли да ВИ напомням за двете деца от Горна Оряховица които живяха седмици наред с майка си В ДУПКА В ЗЕМЯТА, и нито един техен съученик не бил забелязал, че нещо с тях не е наред? Значи ако има съвестен родител - може! Защо тогава да не може и циганите да положат някакви усилия за интеграция, г-н/г-жо Директор? (Между другото, ако думата "циганин" ВИ смущава, моля, четете "българин от ромски произход").

Да се концентрираме сега на по-горните класове, където този въпрос кажи-речи губи смисъла си.

Недопустимо е г-н/г-жо Директор, да поддържате финансовата дискриминация, родена и охранена от вездесъщата Чалга култура. Имате ли представа, че заради ВАШЕТО БЕЗДЕЙСТВИЕ до момента, има хора които не си купуват с години нова зимна дреха, за да може тяхната рожба да си купи нов телефон, да си направи кичури, и да има злато по себе си - точно като момиченцето-Барби, чиито родители могат да си позволят лукс. И заради това, че ВАС ви е страх да обясните на едно дете и неговите родители, че облеклото и аксесоарите му са неподходящи за стандарта на училището, и ако желаят да посещават училището нека, ако обичат, да се придържат към неговите норми. Не, вместо това оставяте родителите с по-малки финансови възможности да мръзнат, да се разболяват и да страдат, защото тяхното птиче (най-хубавото!) никога няма да изглежда като сврака. И когато ВИ тикат в ръцете инструмента с който да възстановите нормите, ВИЕ граквате, че не ВИ е ясно какво да правите с него! ВИЕ нямате съвест, бе хора!!!!

О, не сте го погледнали от тази гледна точка!?

Да продължим нататък - а откъде според ВАС се получава напрежението, скандалите, побоищата и пролятата кръв в средните класове? Може би от "Под Игото" и "Диви разкази" на Хайтов?! Не ВИ ли е хрумнало, че вече в средното образование този който командва парада е н.в. Тийнейджърът? Ами, крайно време е г-н/г-жо Директор, да хванете повереното ВИ заведение за ушите, и да го вкарате в релси.

И за да вкарам малко конструктивност в критиката си, чувайте ме какво бих направил, ако съм на ВАШЕ място:

1. На учителски съвет изберете 3-5 учители, които да сформират група за решаване на облеклото и външния вид на учениците. Ако имате училищен психолог, най-добре той/тя да оглави групата. Поканете учениците с най-висок успех от всеки випуск също да присъстват в тази група.

2. Взетите решения от групата представете на учителски съвет, и ги гласувайте. След което ги сведете до знанието на учениците.

3. Изберете двама, трима, или петима учители (според това колко голямо е училището), от които учениците имат респект и ги назначете за отговорници по дисциплината. Във всяко училище има учители, от които учениците имат страх - това са ВАШИТЕ най-добри приятели, които ще ВИ помогнат да върнете уважението на учениците към ВСИЧКИ учители. Посъветвайте се с тези "страшни" учители и училищния психолог какви наказания да предприемате.

4. С въведените правила и дисциплинарните отговорности разиграйте своята версия на играта добро ченге-лошо ченге. (Ако не я знаете, попитайте най-близкия патрул на КАТ да ВИ обясни регламента). Добри ченгета: Класните ръководители. Нека учениците разберат, че класните им ръководители са на тяхна страна, и нека те ги придружават когато загазят. Лоши ченгета: Дисциплинарните отговорници, които ако си вършат добре работата, ще бъдат страшилищата от най-малките, до най-големите. ВИЕ като директор трябва да бъдете арбитър, в случаите в които доброто и лошото ченге не могат да стигнат до споразумение относно наказанието на ученика. От ВАС обаче зависи, как ще бъдете възприет от учениците - благ, строг, или справедлив.

Учителите които са на служба при ВАС г-н/г-жо Директор, са хората с които трябва да работите. А не хората от министерството. Последните ще ВИ подкрепят, каквото и решение да вземете. И моля ВИ, вместо да бързате да отхвърляте възможността която ВИ се предоставя, седнете и помислете. Помислете как да покажете на учениците, че ценностната им система трябва да е свързана с тяхното развитие, и уважението към тях от страна на възрастните; а не с техните дрехи, аксесоари и уважението към тях от връстници със съмнително ниво на култура. Обратното води до студентки-първокурснички, които градят бъдещето (своето и на нашата мила родина) със сутиен облечен върху пуловера.

Запомнете г-н/г-жо Директор: Докато продължавате да неглижирате проблема с дрешките на учениците, от учебното ВИ заведение ще продължат да излизат парцали.

С Уважение,
d"Elect



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamas - Поздравления!
13.09.2009 22:18
Много навременен материал!
цитирай
2. sestra - Подкрепям
13.09.2009 22:19
напълно,но какви възражения е имало,не съм чула.Ако тази наредба не влезе в сила,няма да се промени нищо.Така си е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: delect
Категория: Политика
Прочетен: 32711
Постинги: 8
Коментари: 9
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930